Yeməyin dadı boşqabın rəngindən asılı imiş – ARAŞDIRMA

0
212

Boşqabın rəngi onun üzərindəki yeməyin dadına təsir edir

Bunu Böyük Britaniyanın Portsmut Universitetinin alimləri müəyyən ediblər.

Araşdırma “Food Quality and Preference” jurnalında dərc olunub.

Təcrübədə 50-yə yaxın insan iştirak edib. Komanda onların qida neofobiyasını (yeni yeməkləri sınamaq istəməməsi) öyrənməyi planlaşdırırdı. Bütün könüllülər iki qrupa bölündü: yeməkdə seçici insanlar və seçməyən insanlar. Bütün subyektlərə qırmızı, ağ və mavi qablarda eyni qəlyanaltılar verildi.

Nəticələr göstərdi ki, qidaların duzluluğu və arzuolunması haqqında təsəvvürlər birinci qrupda boşqabın rəngindən asılı olub, ikinci qrupda isə yox. Məsələn, qırmızı və mavi boşqablardakı yeməklər ağdakı yeməklərdən daha duzlu görünürdü və qırmızı boşqablar da yeməyi daha az cəlbedici edirdi.

Alimlər hesab edirlər ki, bu qanunauyğunluğu duzlu qidaların çox vaxt mavi paketlərdə satılması ilə izah etmək olar.

Qeyd edək ki, tədqiqatçılar qalan naxışları da öyrənəcəklərini bildiriblər. İnsanların digər boşqab rənglərinə necə reaksiya verdiyini öyrənmək istəyirlər