Çay qocalmanı gecikdirir

0
112

Qidalanma qocalmaya təsir edən amillərdən biri olaraq görülür. Yediyimiz qidalar bədənimizi daha uzun və sağlam yaşamamıza kömək edə biləcək bir sıra əsas qidalarla təmin edir. Alimlərin fikrincə, çay qocalmanı ləngidən qidalardan biridir.

Heyvanlar üzərində aparılan təcrübələr çayın tərkibindəki polifenol adlanan bitki mənşəli birləşmələrin qurdların, milçəklərin və siçanların ömrünü uzatdığını irəli sürüb.

İnsanlar üzərində aparılan tədqiqatlar göstərib ki, çay istehlakı bir sıra yaşla bağlı xəstəliklərin riskinin azalması ilə əlaqələndirilir. Ürək xəstəlikləri, diabet, demans və xərçəng kimi xəstəliklər bunlardan bəziləridir.

Bununla belə, çay istehlakı ilə bioloji yaşlanma arasındakı əlaqəni araşdıran çox az tədqiqat var.

Çinin Siçuan Universitetinin tədqiqatçıları yaşları 30-79 arasında olan təxminən 14 min iştirakçının məlumatlarından istifadə edərək çay istehlakı ilə uzunömürlülük arasındakı əlaqəni araşdırıblar.

İştirakçılardan gündə neçə stəkan çay içdikləri, içdikləri çay stəkanlarının sayı soruşulub və ümumi sayı qocalmanın bioloji göstəriciləri baxımından nəzərə alınıb.

İştirakçılar iki-dörd il sonra növbəti araşdırmada yenidən qiymətləndiriliblər. Bu məlumatlardan açıq bir nəticə ortaya çıxıb: Çay istehlakı, xüsusən də orta miqdarda çay içən insanlar üçün daha yavaş bioloji yaşlanma ilə əlaqələndirilib. Tədqiqatlar göstərir ki, gündə üç stəkan çay içmək yaşlanma əleyhinə əhəmiyyətli faydalar verə bilər. Çayın tərkibində bu potensial yaşlanma əleyhinə xüsusiyyətləri dəstəkləyən bir sıra molekullar var.

Çay bitkisi polifenollar və antioksidantlarla zəngindir ki, bu da iltihabın azaldılmasında, hüceyrə reaksiyalarının zəhərli əlavə məhsullarının təmizlənməsində və hüceyrə dövriyyəsinin artırılmasında rol oynayır.

Tədqiqat çayın qocalma prosesini yavaşlatmaqda və yaşa bağlı xəstəliklərin riskini azaltmaqda təsirinə dair maraqlı sübutlar təqdim edib. Nəticələr çayın qidalanmaya əsaslanan qocalma əleyhinə müdaxilələrin inkişaf etdirilməsində və sağlam qocalma siyasətinin istiqamətləndirilməsindəki rolunu vurğulayıb.(