Yeditepe Universiteti Qidalanma və Pəhriz Bölüm rəhbəri dosent Binnur Okan Bakır Ramazan öncəsi sahur və iftar qidalanması ilə bağlı mühüm xəbərdarlıqlar edib.
Mütəxəssislər Ramazan ayında sağlam qalmaq üçün düzgün qidalanma seçimlərinin edilməsinin vacibliyini vurğulayıblar.
Bu prosesdə düzgün seçimlər ümumi sağlamlığımıza böyük töhfə versə də, uyğun olmayan qida seçimləri və qidalanma tərzləri də sağlamlığımıza zərər verə bilər. İlk tövsiyələrdən biri sahura oyanmaq və günün əvvəlində ilk yeməyinizi yeməkdir. İftarı mümkün qədər iki əsas yeməyə bölmək, daha sonra qan şəkərinizi balanslaşdırmağa kömək edəcək kiçik qəlyanaltılar qəbul etmək vacibdir.
Sahurda istehlak ediləcək qidalar arasında liflə zəngin sağlam karbohidratlar olan təzə tərəvəz, meyvə və işlənməmiş taxılların olması, süd, qatıq və pendir kimi kalsium qaynağı istehlak etmək lazımdır.
Tərkibində sağlam yağlar olan qoz-fındıq və zeytun istehlakı da qan şəkərinin idarə olunmasına və toxluğun uzamasına kömək edəcək. Çox duzlu, qızardılmış və qovrulmuş çox yağlı qidalardan, kolbasa, sosiska kimi emal olunmuş ət məhsullarından uzaq durmaq lazımdır.