Ürək üçün ən zərərli 5 məhsulun adı açıqlandı

0
32

Kardioloq Maqdalena Perello pəhrizin ürək sağlamlığına əhəmiyyətli dərəcədə təsir etdiyini deyib.

O, bu barədə “La Razon” nəşrinə danışıb və ən zərərli beş məhsulun adını çəkib.

Perello qeyd edib ki, emal edilmiş ətlərdə yüksək miqdarda duz, doymuş yağ və konservantlar var. Bu isə ürək-damar xəstəlikləri riskinin artması ilə əlaqələndirilir. Şirin içkilərin tərkibində çoxlu şəkər var ki, bu da ürək xəstəliklərinin risk faktorlarından biri olan çəki artımına səbəb olur.

Həkim peçenye, çörək və çipslərin tərkibində olan trans yağların xolesterinin səviyyəsini yüksəltdiyini və qan damarlarında iltihaba səbəb olduğunu bildirib.

“Ağ çörək qanda qlükoza səviyyələrində sıçrayışlara səbəb olur ki, bu da zamanla damarlara zərər verə və metabolik sindroma, 2-ci tip diabetə və ürək xəstəliklərinə səbəb ola bilər. Duz isə bədəndə mayenin tutulmasına və qan təzyiqinin artmasına səbəb ola bilər”, – deyə mütəxəssis qeyd edib.