Milyonlarla insanın istehlak etdiyi çay mədəniyyətimizə inteqrasiya olunmuş, səhər-axşam içilən bir içkidir. Günün hər saatında çoxlu çay içən cəmiyyət olduğumuz üçün çayı çox diqqətlə seçmək lazımdır.
Son zamanlar çayın rəngi əlavələrdən istifadə edilərək manipulyasiya edilir. Bir neçə xırda detala diqqət yetirməklə düzgün çayı seçə bilərsiniz.
Çay yarpaqlarının forması:
Çay yarpaqlarının forması düz deyil, əyilmiş, əyri və parlaq olmalıdır. Ən keyfiyyətli çay yarpaqları əyri olanlardır. Çayı salfetin üzərinə tökərkən yarpaqların tünd rəngdə, eyni ölçüdə, əyri və tünd rəngdə olması çox vacibdir.
Rəngə baxın:
Çayı almadan əvvəl onun orijinal rənginə onlayn baxa bilərsiniz. Məsələn, qara çayın rəngi tünd qara ilə açıq qara arasında dəyişir. Rəngi boz deyil, buna görə də boz çay almamağa diqqət edin. Tərkibində boyaq maddəsi olan çayın rəngi buludlu olur.
Çay yarpaqlarının ölçüsü:
Əgər aldığınız çay yarpaqları hamısı eyni ölçüdə və tünd rəngdədirsə, bu, keyfiyyətli çaydır. Bundan əlavə, çayın yüksək keyfiyyətli olduğunu anlamaq üçün diqqət etməli olduğunuz detallardan biri də onun içində iplərin və ya toz hissəciklərinin olub-olmamasıdır.
Çay qoxusu:
Aldığınız qablaşdırmada olan çayın qoxusu yüngüldürsə və sizi narahat etmirsə, deməli, siz düzgün çay almısınız. Əgər aldığınız çayın qoxusu kəskindirsə, çox güman ki, keyfiyyətsizdir.