Qida dadlandırıcıları sağlamlığa ciddi ziyan vurur: Bu cür ağır xəstəliklər yaradır

0
80

Alimlər tərəfindən aparılan araşdırmalar “Ksilitol” adlı aşağı kalorili süni dadlandırıcının infarkt, ürək çatışmazlığı, beyində laxtalanma və insult kimi kritik sağlamlıq problemlərinə səbəb ola biləcəyini ortaya çıxarıb.

Ankara Koru Xəstəxanası Ürək Mərkəzinin qurucusu, professor Sinan Altan Kocaman bu dadlandırıcıların qanda laxtalanma sürətini 50 faiz artırdığını bildirib.

O, ksilitolun hazırda demək olar ki, bütün qida sənayesi tərəfindən istifadə edildiyini qeyd edib:

“Onları qida kimi qəbul etdikdə bədəndə normal olandan min dəfə çox qanda dolaşır. Həmçinin qanda dolaşan miqdarın trombositləri aktiv edib-etmədiyi yoxlanılıb. Bir desert yediyiniz zaman bu qida dadlandırıcılarını ehtiva edən qanınız normal səviyyənin min qatına çatır və trombositlərin aktivləşmə səviyyələri onları gündə bir dəfədən çox istehlak edənlərlə bir dəfə istehlak edənlər arasında fərqlidir. 3-4 dəfə istehlak etdikdə qanda çoxalır və həmin an qan laxtalanma riskini artırır”.