Nanə insanlar üçün çox faydalı bitkidir, yemək və içkilərə dad verməklə yanaşı, orqanizmə də müsbət təsir göstərir.
Bu barədə diyetoloq Nika Serqunina danışıb. O, nanənin beş faydalı xüsusiyyətini sadalayıb.
Qeyd edib ki, nanə tərkibində olan mentol sayəsində kariyes, periodontal xəstəlik və stomatit zamanı diş ətinin ağrısını və iltihabını azaltmağa kömək edir ki, bu da sinir uclarından iltihabın sərbəst buraxılmasını boğur. Bundan əlavə, nanə xoşagəlməz qoxunu aradan qaldırmağa və ağızda patogen bakteriyaların qarşısını alır.
Bitki həmçinin qastroezofageal reflü xəstəliyi (GERD) olan insanlara simptomları aradan qaldırmağa kömək edir. Nanə yeməkdən sonra yaranan ağırlıq hissini, qarında şişkinliyi, ağrıları və spazmı aradan qaldırır, həmçinin bağırsaq divarlarının hamar əzələlərinə rahatlaşdırıcı təsir göstərir.
Serquninanın fikrincə, nanə sinir sistemi üçün çox faydalıdır, yatmazdan əvvəl rahatlaşır.
Nanə immunitet sisteminə də müsbət təsir göstərir. Mütəxəssis qeyd edib ki, nanə yağı və yarpaqları 1 və 2 tip herpes virusunun, eləcə də tənəffüs orqanlarının xəstəliklərinə səbəb olan virusların fəaliyyətini boğur.
Nanə hipertoniya və angina zamanı qan təzyiqi, ürək döyüntüsünü normallaşdırır.