Həzm sisteminə ən çox şəkərlə zəngin və liflə zəngin olmayan qidalar, məsələn, şirniyyat və qablaşdırılmış meyvə suları, həmçinin qırmızı ət və ət məhsulları zərər verir.
Bu barədə tibb elmləri namizədi, dietoloq, kardioloq Svetlana Pavliçenko danışıb.
Ekspert qeyd edib ki, mədə-bağırsaq sistemi üçün ən təhlükəli məhsullar siyahısında birinci yerdə müxtəlif kimyəvi maddələr olan dərin emaldan keçmiş məhsullar dayanır. Mədə-bağırsaq traktının normal işləməsi üçün qida lifləri lazımdır. Onlar qida maddələrinin udulmasında iştirak edir, şəkərin qana sovrulmasını ləngidir, nəcisin ağırlaşmasının qarşısını alır, həmçinin qəbizliyi və narahatlığı aradan qaldırır.
“Bağırsaqlarda həll olunan qida lifi bağırsağın divarlarını mexaniki zədələrdən qoruyan qoruyucu selikə çevrilir. Dərin emal məhsullarında pəhriz lifindən məhrum olan təmizlənmiş karbohidratlar var. Müntəzəm istifadə nəticəsində bağırsaqların normal fəaliyyətini pozurlar”, – diyetoloq Gazeta.ru-ya müsahibəsində izah edib.
Pavliçenko əlavə edib ki, şirniyyat və şəkər də mədə-bağırsaq traktına zərər verir, onların həddindən artıq istehlakı bağırsaq mikrobiomunun tarazlığını pozur: o, faydalı mikrofloranın böyüməsinə və çoxalmasına maneə törədir, əlverişsiz şəraitdə xəstəliklərə səbəb ola biləcək mikroorqanizmləri qidalandırır. Mütəxəssisin sözlərinə görə, ÜST gündəlik şəkər istehlakını 25 qrama qədər məhdudlaşdırmağı tövsiyə edir. Həkim şirin qazlı içkilərin və tərkibində çoxlu şəkər olan qablaşdırılmış şirələrin mədə və bağırsaqlar üçün zərərli olduğunu xatırladıb.
Mütəxəssislər xatırladıb ki, qırmızı ət və onun emal olunmuş məhsulları mədə-traktına zərər verə bilər. Onlar bağırsaq xərçəngi riskini artırırlar. Buna görə də, qırmızı əti həftədə iki dəfədən çox olmamaqla və tərəvəzlərlə birlikdə yemək tövsiyə olunur