Meyvələr həmişə faydalı olmur, müəyyən şərtlərdə bədənə zərər verə bilər.
Rusiyalı dietoloq Rimma Moysenko meyvələrin zərərli xüsusiyyətlərindən danlşıb:
“Şirin meyvələrin bir hissəsində olan fruktoza təhlükə yaradır. Həddindən artıq istifadəsi qanda xolesterin səviyyəsinin artmasına, həmçinin zəhərli viseral yağ və metabolik xəstəliklərin meydana gəlməsinə səbəb olur. Odur ki, şəkərli diabet şirin meyvələrdən sui-istifadənin ciddi nəticələrindən biri ola bilər.
Əvvəla yetişmiş və yumşaq meyvələrdən imtina etməliyik: tərkibində ən çox miqdarda fruktoza var. Hansı meyvənin olması vacib deyil: çox yumşaqdırsa, bu meyvə zərərlidir”.
Onun sözlərinə görə, az suyu olan sərt meyvələr yemək lazımdır. Moysenko bədən üçün qeyri-adi ekzotik meyvələrin (kivi, ananas, manqo, banan) istifadəsinin allergiyaya səbəb ola biləcəyini qeyd edib. Bundan əlavə, bədənin fermentasiyasına səbəb ola biləcək meyvələr yeməməyi tövsiyə edib. Bir çox giləmeyvə eyni xüsusiyyətə malikdir: üzüm, qara qarağat.
Mədə-bağırsaq traktında problemi olan insanlar üçün meyvə və giləmeyvədən tamamilə imtina etmək daha yaxşıdır. Həftədə ikidən çox alma, bir armud və xurma yeyə bilərlər. Hər şeydən əvvəl dietoloq sitrus meyvələrinin istifadəsindən imtina etməyi məsləhət görür. Ancaq limon bir istisnadır, yaşlı insanlar üçün və mədədə turşusu az olanlar üçün faydalıdır.