Endokrinoloq Maria Elesina bildirib ki, insan sağlamlığı əsasən qalxanabənzər vəzinin düzgün işləməsindən asılıdır.
Həkim bu orqanın işini dəstəkləmək üçün bəzi qidalardan imtina etməyə çağırıb.
Həkim şəkər tərkibli şirniyyatları, qazlı içkiləri və yarımfabrikatları (konservlər, souslar, cemlər, kolbasalar) pəhrizdən xaric etməyi tövsiyə edib. Bu qidaların qəbulu qanda insulin səviyyəsinin dəyişməsinə səbəb olur ki, bu da qalxanabənzər vəzin funksiyasına mənfi təsir göstərir.
Endokrinoloq soya südü, tofu və soya sousu da daxil olmaqla soya məhsullarından imtina etməyi tövsiyə edib. O, soyanın tiroid hormonlarının sintezini yavaşlatan estrogen istehsalını stimullaşdırdığını deyib. Soyanın tərkibində olan izoflavonlar da dərmanlardan hormonların udulmasını azaldır.
Mütəxəssis artıq qalxanabənzər vəzi ilə bağlı problemləri olan insanları pəhrizlərindən kələm, gül kələm və turp kimi tərəvəzləri çıxarmağa çağırıb.
“Fakt budur ki, bu tərəvəzlərin həzm edilməsi prosesində qalxanabənzər vəzinin normal fəaliyyəti üçün lazım olan yod miqdarını udmaq qabiliyyəti azalır”.