Artrit, orqanizmdə oynaqların məhvinə səbəb olan iltihablı komponentlərin səviyyəsinin artdığı ömürlük patoloji vəziyyətdir. Tibb işçiləri zərərçəkmiş oynaqlarda şiş və şişkinlik, onların ağrısı və bağlılığı, orqanizmdə əzələ zəifliyi ilə xarakterizə olunan çoxsaylı artrit növlərini fərqləndirirlər.
Artritlə mübarizədə dərman mövcud deyil, bu halda orqanizmin vəziyyətinə nəzarət etməyə kömək edən müəyyən bir həyat tərzi olmalıdır.
Qidalanma çox böyük əhəmiyyət kəsb edir: həm iltihabın, həm də ağrılı simptomların şiddətlənməsinə, həm də onların remissiyasına kömək edə bilər. Xüsusilə kalium olan qidalar oynaqların vəziyyətini yaxşılaşdırmağa və artritin xoşagəlməz simptomlarının yaranmasının qarşısını almağa kömək edir.
Kalium duzdan artıq natriumu balanslaşdırmağa kömək edir, bununla da sümüklərdə və oynaqlarda mayenin yığılmasını azaldır və kalsiumun düzgün istifadəsini təşviq edir. Mineralın bu təsiri “The Journal of Pain”də dərc edilən araşdırma ilə təsdiqlənib. Araşdırma aparan alimlər revmatoid artriti (RA) olan insanların qanının ən aşağı kalium səviyyəsinə sahib olduğunu müəyyən ediblər.
Doktor Kler Morrison bunu nəzərə alaraq bədəndəki kalium səviyyəsini artırmağa kömək edə biləcək dörd meyvəni istehlak etməyə məsləhət görüb. “Mükəmməl kalium mənbələri banan, yemiş, portağal, ərikdir”, – deyə həkim dəqiqləşdirib.
O xatırladıb ki, artritin ən çox yayılmış forması osteoartritdir ki, bu da əsasən əl, diz, onurğa və omba oynaqlarına təsir edir. İkinci ən çox yayılan növ autoimmün pozuntu nəticəsində yaranan revmatoid artritdir (RA) (orqanizmin immun sistemi sağlam oynaqlara hücum edir). Hər iki növdə də zərərçəkmiş insanlar oynaqlarda və onların ətrafındakı toxumalarda iltihab, ağrı və hərəkətlərin sərtliyi ilə qarşılaşırlar.