Ət məhsullarından və sənaye üsulu ilə işlənmiş ətdən bir ay belə imtina etmək, bir sıra xəstəliklərin, o cümlədən xərçəng və insultun profilaktikası üçün faydalıdır.
Bu sözləri uşaq endokrinoloqu Oksana Mixalyeva deyib. Onun sözlərinə görə, ağır böyrək xəstəliklərində orqanların funksiyaları əhəmiyyətli dərəcədə azaldığı üçün bu məhsulu pəhrizdən tamamilə çıxarmaq lazımdır.
“Bu, 3-5-ci mərhələnin xroniki böyrək xəstəliyi adlanır. Ət zülalla zəngindir. Zülalın parçalanması isə böyrəklər tərəfindən xaric edilir, lakin onların funksiyası pozularsa, bu məhsulların ifrazı azala və nəticədə rifahın pisləşməsinə gətirib çıxara bilər.
Eyni şey sidik turşusu mübadiləsinin pozğunluqlarında – gut xəstəliklərində tövsiyə olunur. Qırmızı ətdən və müvafiq qastromoniyadan imtina edildikdə, insanda turşu səviyyəsi azalır və simptomlar yüngülləşir. Həmçinin, allergiya xəstələri bir müddət məhsulsuz yaşamalıdırlar, xüsusən də xəstəlik onun tərkibindəki zülalla əlaqəlidirsə”, – mütəxəssis izah edib.
Mixalyeva daha sonra əlavə edib ki, hər hansı sənaye üsulu ilə emal edilmiş ət məhsulları (kolbasa, sosiska, köftə və s.) pəhrizdən xaric olunarsa, onkoloji və mədə-bağırsaq traktının inkişaf riski azalır, qırmızı ətin çıxarılması isə insult və infarktın yaranmasının qarşısını alır.