Koronavirusla mübarizə aparan ƏN MÜKƏMMƏL VASİTƏLƏR

0
221

Koronavirus pandemiyasının tüğyan etdiyi və immun sistemimizi ən yüksək səviyyədə gücləndirməyin zamanı olduğu bu dövrdə təbii antioksidant olan çay əlavələrinə xüsusi ehtiyac duyulur.

Çaylarınızı həm dadlı, həm də şəfalı etmək üçün müxtəlif əlavələr siyahısını təqdim edirik.

Təbii antioksidantlar stresi azaldır, ruh yüksəkliyi verir və soyuq havalarda isidir.

Çay dəmləyin, immun sisteminizi gücləndirin və orqanizminizi isti saxlayın!

1. Çaytikanı giləmeyvəsi

Çaytikanı bəlkə də tərkibindəki qida miqdarı baxımından dünya rekordçusudur. Vitaminlərdən C, B, E, K qrupları, dəmir, maqnezium üzvi turşuları tərkibində var və bu, hələ tam bir siyahı deyil. Çaytikanı mədə-bağırsaq traktı, bağırsaq xəstəliklərinə kömək edir, immun sistemini gücləndirir və orqanizmin müdafiə qabiliyyətini artırır.

2. Limon

Hər kəsin sevdiyi limon bu siyahıdan kənar qala bilməz. Bu meyvə sitrus ailəsinə aiddir və C vitamini ilə zəngindir. Limonlu çay soyuqdəymə və yoluxucu xəstəliklər üçün əladır. Maksimum vitamin almaq üçün çay içdikdən sonra bir limon dilimi də yeyin.

3. Qurudulmuş sitrus qabığı

Şübhəsiz ki, nənəniz və ya ananız sitrus qabıqlarını mövsümündə qurudublar ki, daha sonra çaya əlavə etsinlər. Yaşlı nəsillərdən həyat incəliklərini yaddaşlarınıza yazın. Quru limon, portağal, naringi qabıqlarını çaya əlavə etməklə yalnız ətirli deyil, həm də

multivitaminli bir içki əldə edəcəksiniz.

4. Kəklikotu

Kəklikotu əlavə olunmuş çay həqiqətən zərif və unudulmaz bir qoxu və dada malikdir. Həm də faydalıdır. Bu bitkinin heyrətləndirici müalicəvi xüsusiyyətləri tərkibində olan çox miqdarda efir yağına görədir. Belə bir qatqı olan çay bronxit və digər tənəffüs yolları xəstəliklərini, soyuqdəymə və qripi müalicə etmək üçün yaxşıdır. Bundan əlavə, kəklikotu depressiyaya qarşı əla vasitədir.

5. Cirə meyvələri

Cirə ədviyyatının faydalı xüsusiyyətləri bəşəriyyət tərəfindən bir müddətdir

mənimsənilmişdir. Cirəli çay immuni sistemini gücləndirməklə yanaşı, böyrək və sidik yolu xəstəliklərində də kömək edir, böyrək daşlarından qurtulmağa yardımçı olur və mədə-bağırsaq traktının işinə faydalı təsir göstərir. Bu bitki tənəffüs yollarının xəstəlikləri üçün də faydalıdır.

6. Nanə

Bu bitkinin efir yağı çox miqdarda mentol ehtiva edir. Bu maddə öz növbəsində analgetik, antiseptik, antibakterial və tonik xüsusiyyətlərə malikdir. Nanə yaxşı yatırdır, yorğunluq və stres əlamətlərini aradan qaldırır.

7. Qurudulmuş qarağat

Qurudulmuş giləmeyvələri də çaya əlavə etmək olar. Dondurulduqda bütün faydalı xüsusiyyətlərini qoruyub saxlayan qarağat onları içkiyə tam şəkildə ötürəcək. Qarağat insanın görmə qabiliyyətinə müsbət təsir göstərir və immunitet sistemini gücləndirir. Qarağat müəyyən bir təmizləyici xüsusiyyətə malikdir və mədə-bağırsaq traktının

xəstəliklərinin qarşısını alır. Diabet, ürək-damar sistemi xəstəlikləri üçün istifadə edilməsi də tövsiyə olunur.

8. Zəncəfil kökü

Çay qatqıları arasında digər favorit zəncəfildir. Bu çayı mütləq sınamağa dəyər və ən yaxşısı mütəmadi olaraq içməyi vərdiş halına gətirməkdir. Zəncəfil iltihab əleyhinədir. Həkimlər immunitet sistemini gücləndirmək və bədənin müdafiə gücünü artırmaq üçün istifadə etməyi məsləhət görürlər. Bundan əlavə, zəncəfil baş və bel ağrılarına kömək edir, stresi azaldır, həzm, ürək-damar və sinir sistemlərinin işinə faydalı təsir göstərir.

9. Lavanda.

Lavanda, dağ lavandası – bunlar yalnız məşhur bir mahnıdan deyil, həm də çaya əlavə etmək üçün əla bir seçimdir. Lavanda içkinin faydalılığını bir neçə dəfə artıracaq bənzərsiz müalicəvi, antiinflamatuar və antispazmodik xüsusiyyətlərə malikdir. Tibbdə tənəffüs xəstəliklərini, nevrozları, stresi, mədə-bağırsaq traktının xəstəliklərini müalicə etmək üçün istifadə olunur. Lavandanın dadı və ətri möhtəşəmdir.

10. Qızılgül

Bu çiçəyin tumurcuqları ixtisaslaşmış mağazalarda satılır. Baxmağa dəyər, çünki qızılgül əlavə edilmiş çay yaxşı bir tapıntı olacaqdır. Mükəmməl bir antiviral və antibakterial vasitə olacaq. Gülün PH səviyyəsi yüksəkdir. Qönçələr çayın ətrini və dadını artıracaq.

11. Jasmin çiçəkləri

Yumşaq bir dad və zərif aromadan zövq almaq istəyirsinizsə, çayınıza jasmin əlavə edin. Bu bitki baş və qarın ağrısını aradan

qaldırır, bədəndə iltihab əleyhinə və sakitləşdirici təsir göstərir. Jasmin, xüsusilə yaşıl çay ilə yaxşı birləşir.

12. Darçın

Darçın sadəcə qəhvəyə əlavə edilə bilər. Bu ədviyyatdan az miqdarda qara çaya atmaq mümkündür. Darçın əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdırır, əsəbi gərginliyi və yorğunluğu aradan qaldırır. Bundan əlavə, bədənin daxilində qida həzmini yaxşılaşdırır. Möhtəşəm qoxusu var! Beləliklə, yoruldunuzsa və tez bir zamanda enerji yığmaq və toxunulmazlığınızı gücləndirmək istəyirsinizsə, bu sizin üçün əla bir seçimdir.

13. İtburnu

İtburnu, mübaliğəsiz, bədənin normal işləməsi üçün lazım olan onlarla faydalı mikroelement və vitamin ehtiva edir. İmmun sistemini gücləndirir, mədə-bağırsaq traktının işinə müsbət təsir göstərir, yoluxucu və virus xəstəlikləri üçün əla profilaktik vasitə kimi çıxış edir. Bundan əlavə, itburnu qaraciyər, böyrək, sidik yolları, bağırsaq xəstəliklərinə kömək edir.